Nachádzate sa tu

Fungicídne substancie

Fungicídne substancie zabraňujúce tvorbe plesní a kvasiniek na povrchoch:

  • pôsobia iba proti plesniam a kvasinkám, nemajú vplyv na rast baktérií nevyhnutných pre zretie, nerušia dozrievacie procesy
  • zostávajú na povrchu, kde sa plesne vytvárajú
  • neovplyvňujú chuť, vôňu ani farbu produktov

Základné vlastnosti ošetrenia:

  • eliminujú potrebu ošetrenia počas zretia
  • nemenia vzhľad povrchu produktu
  • zachovávajú prirodzenú kôrku
  • prispievajú k zníženiu množstva odpadu počas prečistenia
  • znižujú náklady na prečisťovacie vybavenie

 

Výhody fungicídneho efektu pre syrové odvetvie:

  • znižujú straty skazením
  • umožňujú mierne zvýšenie vlhkosti počas zretia
  • minimalizujú údržbu počas uskladnenia
  • zabezpečujú atraktívne ošetrenie za účelom marketingu
  • zabraňujú tvorbe mykotoxínov.

 

 Fungicídne substancie na ošetrenie povrchov FMV - fermentovaných mäsových výrobkov:

  • Použitie malých množstiev Pimaricínu je veľmi efektívne pridáva sa v menších dávkach ako napr. sorbát draselný a nepreniká priamo do produktu.
  • Nezabíja ostatné baktérie a neruší dozrievacie procesy.
  • Neovplyvňuje kvalitu, vzhľad, chuť a farbu produktu.

 

 

PIMARICIN ( 50% Natamycin , 50% Lactose)

Pimaricín je fungicídna substancia, používaná v potravinárskom priemysle ako konzervačná látka. (E235).

Charakteristika:

  • je fungicídna substancia, ktorá zabraňuje kazeniu potravín plesňami a hubami
  • svojím zložením ju tvorí 50/50 zmes laktózy a Natamycín (E 235)
  • použitie malého množstva Pimaricinu je veľmi efektívne a ekonomické. Pri oveľa nižších množstvách ako použité sorbáty, odoláva migrácii plesní a kvasiniek späť do produktu a tým znižuje nákladné zvovupoužitie. Nezabíja ostatné baktérie a neruší dozrievacie procesy. Zostáva na povrchu produktu, kde škodlivé plesne a kvasinky majú tendenciu rásť
  • neovplyvňuje kvalitu, vzhľad, chuť a farbu produktu.

Mikrobiologická činnosť:

  • testy dokázali jeho účinok proti plesniam, kvasinkám a iným hubám
  • nie je účinný voči baktériám, vírusom a ostatným mikroorganizmom

Použitie:

  • mliekarenské výrobky –na povrch syrov
  • mäsové produkty – na povrch suchých fermentovaných salám