Nachádzate sa tu

Histamínová intolerancia

Kvantitatívne stanovenie koncentrácie enzýmu DIAMINOOXIDÁZA metódou ELISA v ľudskom sére.

V rámci skríningu alergií boli do dnešného dňa vyskúšané všetky IgE -relevantné alergické reakcie. Aby však mal zákazník úplnú istotu, je potrebné pribrať do kompletného skríningu aj oblasť histamínovej intolerancie.

DAO ELISA  poskytuje prvýkrát túto kompletne validovanú možnosť na základe stanovenia koncentrácie diaminooxidázy v sére pacienta.

Symptómy:

Gastrointestinálne ťažkosti (hnačky, nadúvanie, atď.), bolesti hlavy, únava, podráždenia pokožky (svrbenie, sčervenanie, atď.), upchatý alebo tečúci nos po požití potravín, pričom nie je zistená žiadna špecifická IgE reakcia.

Príčina:

Potravinová intolerancia spôsobovaná histamínovou intoleranciou (HIT) sa vyskytuje vtedy, keď organizmus nedokáže dostatočne rýchlo odbúrať histamín prijatý v potrave.

Dôvodom je chýbajúca aktivita enzýmu diamínooxidázy (DAO) alebo jeho nízka koncentrácia v tenkom čreve. Preto sa nedokážu biogénne amíny (okrem iného histamín) z potravy dostatočne odbúrať a v tele dochádza k vymenovaným symptómom.

Histamínovou intoleranciou trpí až 2-3 % populácie.

Relevantné potraviny:

Reakcie sa vyskytujú predovšetkým pri nasledovných skupinách:

  • alkohol (najmä červené víno a šumivé víno), tvrdý a údený syr
  • tuniak
  • údeniny (napr. saláma a slanina)
  • niektoré druhy zeleniny (napr. paradajky, špenát a baklažány)
  • kyslá kapusta
  • niektoré druhy ovocia (napr. jahody, ananás a banány)
  • čokoláda a iné

Nedostatok enzýmu diaminooxidázy vedie k pseudoalergickým reakciám.

Využitie DAO elia a DAO REA pre diagnózu histamínovej intolerancie

Informácia o produkte:

IDK® DAO ELISA K 8500 96 testov
IDK® DAO ELISA (1 kalibrátor) K 8510 96 testov
IDK® DAO ELISA (suchá krv) K 500DBS 96 testov
IDK® DAO – REA( 3H) K 8220 100/200 testov