Vegánske pokrmy sa stávajú obľúbené a populárne. Ľudia trpiaci alergiami, by však mali byť opatrní, pretože v mnohých vegánskych potravinách môžu číhať skryté alergény.

Venujte pozornosť označeniu alergénov

Vegánske potraviny neobsahujú živočíšne produkty vrátane mlieka a vajec. To však automaticky neznamená, že sú vhodné pre ľudí s alergiou. Ak výrobok nie je výslovne označený ako „bez mlieka“ alebo „bez vajec“, môže obsahovať stopy týchto alergénov. 
Napríklad nemecký „Institut für Produktsicherheit“ (IfP) testoval 30 vegánskych potravín a v siedmich produktoch dokázal odhaliť značné množstvo bielkovín z kravského mlieka. (Zdroj: www.daab.de)

Pozor na skryté alergény v polotovaroch

Orechy, lepok a strukoviny (ako sója alebo vlčí bôb) sú vo vegánskych produktoch obzvlášť bežné. Vyskytujú sa však aj iné alergény ako sezam, horčica alebo zeler.

Niekedy je ľahké zistiť, že výrobok nie je vhodný pre alergikov, napríklad: 

  • vegánsky kešu syr je nevhodný pre ľudí s alergiou na orechy
  • ľudia s intoleranciou lepku by mali byť opatrní pri konzumácii ovseného mlieka. 

S inými produktmi to však nie je také jednoduché. Mnohé vegetariánske a vegánske výrobky sú vysoko spracované a pozostávajú z mnohých zložiek. Najmä hotové pokrmy často obsahujú viacero alergénov, ktoré podliehajú označovaniu. 

Napríklad „vegánska pizza“ môže obsahovať: omáčku vyrobenú z kešu syra, náhradu mäsa vyrobenú zo sóje, alebo cesto vyrobené zo zŕn obsahujúcich lepok.

Výrobcovia potravín by si mali uvedomiť, že pridaním vegánskej zložky sa môžu alergény dostať do konečného výrobku a je potrebné ich deklarovať na obale. Stopy alergénu môžu kontaminovať aj ďalšie produkty. 

Správne zaobchádzanie s alergénmi je nevyhnutné na zabránenie kontaminácie a zabezpečenie bezpečných potravín pre všetkých spotrebiteľov. To zahŕňa starostlivé plánovanie výroby, dôkladné čistenie a pravidelnú analýzu surovín a finálnych produktov. 

Zdroj: R-Biopharm AG

Naša ponuka testov:

  • Rýchle testy - kontrola prostredia sterom
  • ELISA testy - kontrola vstupných surovín a finálnych výrobkov
  • PCR testy - kontrola vstupných surovín a finálnych výrobkov 

 

Cookies Detaily
Táto webstránka používa súbory cookies

Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.