Nachádzate sa tu

Analýza alergénov na povrchoch a v potravinách pomocou citlivých testovacích súprav

Dokonca aj malé stopy alergénov v potravinách môžu u senzitívnych ľudí vyvolať vznik alergickej reakcie. Preto je monitorovanie krížových kontaminácií medzi surovinami a výrobnými linkami, rovnako ako správne označovanie potravinových produktov, dôležitou časťou procesu kontroly kvality v potravinárskom priemysle.

Kontrola povrchov a hygieny:

Čisté priestory a kontrolované podmienky vo výrobe sú predpokladom pre produkciu výrobkov, ktoré možno označiť ako bez-alergénové (allergen-free). Na zabezpečenie takéhoto stavu by sa mali robiť pravidelne stery výrobných liniek pomocou rýchlych testov (Bioavid Lateral flow alebo RIDA®QUICK). Výsledky týchto testov sú dostupné v priebehu 5-10 minút a nevyžadujú žiadne laboratórne vybavenie.

Testovanie produktov:

Pre testovanie potravín existuje niekoľko rozličných analytických metód: ELISA, LFD a PCR. ELISA a LFD metóda je založená na detekcii proteínu, zatiaľ čo PCR na detekcii DNA.

Metódy sú navzájom komplementárne a používajú sa na konfirmáciu výsledkov.

 

„Rýchle“ skríningové súpravy:

ELISA súpravy:

Real-time PCR:

rýchle áno / nie rozhodnutie

testovanie priamo na mieste (ster, kontrola produktov)

nenáročné na prevedenie

nevyžaduje lab. vybavenie a vyhodnocovacie zariadenia

 

 

kvantitatívne výsledky pri použití
certifikovaných štandardov (NIST CRM)

jednoduchá príprava vzorky (20 min)
a rýchla testovacia procedúra (3 x 10 min)

možnosť automatizácie
(napr. ChemWell analyzér)

vyhodnotenie výsledkov so softvérom RIDA®SOFT Win

robustná a stabilná cieľová molekula (DNA) v tepelne opracovaných vzorkách

vysoko špecifický systém s minimálnym
sklonom ku krížovým reakciám

citlivosť v nízkych hodnotách (v ppm) s možnosťou kvantifikácie

jedna príprava vzorky (90 min) pre 15 parametrov

 

ELISA súpravy

Rýchle skríningové súpravy

Real-time PCR

  • Gliadín (glutén)
  • β – Laktoglobulín
  • Mlieko (celkové mliečne proteíny)
  • Kazeín
  • Vaječný proteín
  • Lyzozým
  • Arašidy
  • Lieskové oriešky
  • Mandle
  • Kešu
  • Makadamiové orechy
  • Kôrovce
  • Sója
  • Horčica
  • Sezam
  • Lupina (vlčí bôb)
  • Histamín

 

 

  • Arašidy
  • Sezam
  • Gliadín
  • Horčica
  • Mlieko
  • Vajce
  • Vlašské orechy
  • Mandle
  • Lieskové oriešky
  • Kešu
  • Pistácie
  • Makadamiové orechy
  • Kokosový orech
  • Para orechy (brazílske)
  • Kôrovce
  • Sója

 

  • Arašidy
  • Lieskové oriešky
  • Sója
  • Mandle
  • Zeler
  • Gliadín (glutén)
  • Vlašské orechy
  • Sezam
  • Horčica
  • Ryby
  • Lupina (vlčí bôb)
  • Kôrovce
  • Mäkkýše
  • Pistácie
  • Kešu
  • Makadamiové orechy
  • Brazílske para orechy
  • Pekanové orechy